Normal_mri_scanner

Het VU Medisch Centrum in Amsterdam opent in 2019 de deuren van een hightech radio-chemisch laboratorium. Afgelopen dinsdag is de eerste paal in de grond geslagen door Wouter Bos, voorzitter van de raad van bestuur van het VUmc en Guus van Dongen, projectleider van het Imaging Center. Het nog te bouwen laboratorium zal het gezamenlijke centrum worden voor scanners zoals MRI en CT, en lasers voor contrastmiddelen. Dit meldt Het Parool.

Op dit moment staan de scanners voor 'imaging' nog verspreid over de campus. Wanneer het gebouw in 2019 in gebruik genomen kan worden, staan alle scanners en machines op één centrale plaats aan de Van der Boechorstraat in Amsterdam. In het laboratorium zullen ook tracers worden geproduceerd.

Met deze tracers kan veel sneller in kaart worden gebracht of een middel wel effectief is. Hecht het zich bijvoorbeeld niet aan een tumor, dan kan al veel eerder overgestapt worden op een andere behandeling. Dit scheelt niet alleen veel geld, maar het beperkt ook de bijwerkingen voor de patiënt.
Voor de bouw van het nieuwe hightech laboratorium heeft VUmc zelf de meeste kosten gedekt. Vanuit 'Kansen voor West II', de gemeente Amsterdam, de provincie Noord-Holland en het ministerie van Economische Zaken zijn echter wel subsidies verstrekt. Het VU Medisch Centrum verwacht dat het laboratorium een grote economische impuls kan geven aan de regio.

© Nationale Zorggids