Normal_medicijnen_geneesmiddelen

Huisartsen schreven in 2015 zes keer meer sterke pijnstillers (opioïden) voor dan 10 jaar geleden. Dit is een stijging van 4 naar 24 per 1.000 patiënten ingeschreven in een huisartsenpraktijk. Dat blijkt uit een onderzoek dat in opdracht van het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) door het Nederlands instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg (NIVEL) is uitgevoerd. Huisartsen schrijven sterke pijnstillers vooral meer voor bij rug-, nek-, en schouderpijn. De sterkste toename geldt voor het middel oxycodon. Daarnaast is vooral een toename te zien bij patiënten van 75 jaar en ouder. Dart meldt het CBG.

Het CBG heeft begrip om bij hevige pijnklachten sterkwerkende middelen als fentanyl, morfine en oxycodon voor te schrijven maar waarschuwt artsen en patiënten ook voor de keerzijde. Ouderen hebben bijvoorbeeld door de bijwerking sufheid een grotere kans om te vallen. Ook bestaat er bij verkeerd gebruik het risico van gewenning en afhankelijkheid.

Het CBG heeft het NIVEL gevraagd om het gebruik van opioïden te onderzoeken vanwege signalen in binnen- en buitenland dat er een toename zou zijn in het voorschrijven van sterke pijnstillers. De cijfers in Nederland blijken vergelijkbaar te zijn met de trend in andere landen. Het CBG blijft het gebruik van deze middelen kritisch volgen en neemt  zo nodig maatregelen.

Door: Redactie Nationale Zorggids