Drenthe komt met ambitieuze werkagenda voor toekomstbestendige zorg

Als eerste regio in Nederland heeft Drenthe een werkagenda opgesteld voor toekomstbestendige zorg. Er zijn namelijk grote veranderingen nodig om de zorg goed, toegankelijk en betaalbaar te houden. Het plan van Drenthe moet de druk op de zorgsector verlagen en de transitie maken van zorg naar gezondheid. Verschillende partijen in zorg en welzijn, inwoners, gemeenten, zorgverzekeraars en ander belanghebbenden werken binnen het samenwerkingsverband Gezond Marke samen om dit voor elkaar te krijgen. Dit meldt Gezonde Marke. 

Drenthe blijkt voor grote en moeilijke uitdagingen te staan. En op basis daarvan is een doel opgesteld, ofwel De Drentse Droom: kwetsbare groepen hebben er in 2040 tien gezonde levensjaren bij gekregen, het welzijn en welbevinden is voor alle inwoners versterkt en iedereen heeft gelijke kansen op passende zorg.
In de werkagenda zijn vijftig projecten, initiatieven en transformatieprogramma’s opgenomen, verdeeld over zes hoofdthema’s. De ideeën gaan bijvoorbeeld over ketenzorg voor valpreventie, versterking van de eerstelijnszorg of inzicht krijgen in de wachttijden in de zorg.

Vanaf 1 juli 2024 krijgt de Gezonde Marke een vast uitvoeringsorganisatie.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky