Patiënten met meerdere aandoeningen verdwalen door gebrek aan coördinatie

Patiënten met meerdere aandoeningen raken vaak verdwaald in het zorgdoolhof van een ziekenhuis. Zij hebben door hun meervoudige problematiek namelijk te maken met verschillende afdelingen waar specialisten onafhankelijk van elkaar de patiënten behandelen. Er is vaak gebrek aan overleg tussen artsen van verschillende afdelingen en daarom moeten patiënten het heft in eigen handen nemen en zelf bijhouden welke arts wat heeft gedaan en wat de wisselwerking is bij gebruik van diverse medicijnen. Dit meldt NOS.

En het logische gevolg is dan dat het misgaat en er bijvoorbeeld medicatiefouten ontstaan. Zo vertelt een 79-jarige patiënte over een ziekenhuisbacterie in haar knie, waardoor zij een ernstige infectie kreeg. Anjo Geluk kwam wekenlang aan een antibiotica-infuus te hangen, maar gevolg was dat haar nieren beschadigd raakten. Ze moest worden overgeplaatst van de afdeling orthopedie, want daar lag ze in de eerste instantie voor vervanging van haar knie, naar de afdeling nefrologie.

Revalidatie ontbrak

Geen van de artsen had hierover met haar overleg én van onderlinge coördinatie was ook geen sprake, zegt Geluk. Na haar overplaatsing zag ze nooit meer een orthopeed. “Terwijl ik juist begeleiding nodig had bij oefeningen voor mijn knie om goed te revalideren.” Of haar knie er beter aan toe was geweest bij betere revalidatie zal ze nooit weten.

Unieke samenwerking specialisten JBZ

Tot en met 2040 worden mensen met meerdere aandoeningen de meest voorkomende patiënten in ziekenhuizen. In het Jeroen Bosch Ziekenhuis in Den Bosch anticiperen zie hier volop op. Iedere ochtend werken internisten, klinisch geriaters, cardiologen en longartsen samen op een speciale opnameafdeling. Daar stellen ze een behandelplan op voor complexe patiënten. Deze aanpak is tijdens de coronapandemie ingevoerd en blijkt inmiddels succesvol. Patiënten liggen gemiddeld twee dagen korter in het ziekenhuis en het aantal onderlinge verwijzingen is gehalveerd dankzij samenwerking tussen de verschillende specialismen. De nieuwe methode wordt straks ook op andere afdelingen standaard ingevoerd en in mei gaat de eerste polikliniek ermee van start.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky