Normal_232

Zorgverzekeraar CZ en de Tweede Kamer zijn bezorgd over de grote kostenoverschrijding bij de vernieuwing van de ICT in het Academisch Ziekenhuis Maastricht (AZM).

Ze willen weten of die overschrijding ten koste van de patiëntenzorg gaat. CZ gaat opheldering vragen bij het ziekenhuis en vijf Kamerfracties bij minister Schippers (Volksgezondheid).

De zorgverzekeraar en politiek reageren daarmee op onderzoek van deze krant. Daaruit blijkt dat het Maastrichtse ziekenhuis de afgelopen jaren minimaal 65 miljoen euro meer heeft uitgegeven aan de totale vernieuwing van de ICT dan geraamd. Het AZM heeft er 110 miljoen euro in geïnvesteerd en dat bedrag loopt op tot 132 miljoen in 2013. Ondernemingsraad en medisch specialisten vrezen dat dit ten koste gaat van zorg en werkgelegenheid.

,,Wij wisten dat er sprake was van kostenoverschrijdingen bij ICT, maar de bedragen die in de krant worden genoemd kennen wij niet”, reageert een woordvoerster van CZ. De verzekeraar is evenmin op de hoogte van de zorgen van OR en medici. CZ gaat nu snel informatie inwinnen bij het AZM. Als daaruit blijkt dat ,,de patiëntenzorg in het gedrang komt, wordt het een zaak van ons”, verklaart de woordvoerster. CZ zegt niet welke stappen dan gezet worden.

In de Tweede Kamer gaan de fracties van SP, PvdA, CDA, GroenLinks en D66 minister Schippers om uitleg vragen. SP-Kamerlid Henk van Gerven wil via schriftelijke vragen weten of de gemelde "kostenexplosie” ten koste gaat van de kwaliteit van de zorg en zo ja, welke stappen Schippers dan zet. Wordt de zorg aangetast, dan ligt er volgens de Kamer een taak voor het Rijk.
De ziekenhuisleiding ontkent dat er sprake is van kostenoverschrijdingen. Zorg en werkgelegenheid zouden niet in gevaar zijn

Bron: De Limburger