Normal_554
Het stijgend aantal bevallingen in het Heerenveense ziekenhuis is mede het gevolg van het beschikbaar komen van een tweetal kraamsuites op de afdeling. Deze kamers waar niet alleen moeder en kind maar ook haar partner dag en nacht kunnen verblijven, zijn sinds hun introductie in 2009 vrijwel continu bezet. De huiselijke sfeer gecombineerd met de zorg en veiligheid van het ziekenhuis wordt hoog gewaardeerd. De Tjongerschans overweegt dan ook meer kraamsuites in te richten.

Een ander aspect dat toekomstige ouders doet besluiten in De Tjongerschans te bevallen, is de mogelijkheid 24 uur per dag epidurale pijnbestrijding te ontvangen. De ruggenprik die hiervoor nodig is, moet worden toegediend door een anesthesist die dan ook altijd aanwezig is in het ziekenhuis. Bij deze epidurale anesthesie wordt er naar gestreefd om het onderlichaam van de kraamvrouw pijnvrij te maken, zonder de controle over haar lichaam te verliezen.

De verloskunde staat momenteel volop in de belangstelling. Er vindt landelijk een discussie plaats over veiligheid rondom een bevalling. Het grotere aantal geboortes in De Tjongerschans past in de trend dat vaker wordt gekozen voor bevallen in het ziekenhuis. De nu getoonde grote stijging is echter vooral te danken aan de investeringen in gastvrijheid en kwaliteit van de verloskunde in het ziekenhuis van Heerenveen.

Op de foto ontvangt mevrouw van Dalen uit handen van Tjenny van der Veen, afdelingshoofd obstetrie, een bos bloemen en een cadeautje voor Sinne ter ere van de 900e bevalling in 2010.