Normal_9274

UTRECHT - Begin maart is bij drie patiënten op een een verpleegafdeling in het St. Antonius Ziekenhuis in Utrecht Oudenrijn de VRE-bacterie aangetroffen.

Uit het vervolgonderzoek bleken nog eens vijf patiënten met deze multiresistente bacterie besmet te zijn geraakt.

Het ziekenhuis laat weten nog een onderzoek te verrichten om verdere verspreiding te voorkomen. Op de betreffende verpleegafdeling zijn inmiddels de nodige maatregelen getroffen, zoals het verplegen in kleine groepjes van besmette of van besmetting verdachte patiënten.

Ook zijn de inmiddels uit het ziekenhuis ontslagen patiënten die in contact zijn geweest met de besmette patiënten uitgenodigd voor een onderzoek. Het duurt ongeveer negen dagen voordat duidelijk is of iemand besmet is geraakt met de bacterie.

De vancomycine-resistente enterococcus (VRE) is een darmbacterie die resistent is geworden voor het antibioticum vancomycine. Dit antibioticum wordt vaak als laatste redmiddel ingezet tegen besmettingen met ziekenhuisbacteriën, waarvan de MRSA-bacterie de bekendste is.

Voor gezonde mensen is de VRE-bacterie niet gevaarlijk; mensen met een een sterk verminderde weerstand, zoals patiënten in een ziekenhuis, kunnen van de bacterie echter ernstig ziek worden.

© Nationale Zorggids / Martijn Keitz