NZG Academisch Medisch Centrum

Het Academisch Medisch Centrum of AMC is het grootste ziekenhuis in Amsterdam en is verbonden aan de Universiteit van Amsterdam. Het AMC is lid van de Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra.

Het ziekenhuis is één van de elf traumacentra in Nederland en beschikt over een Mobiel Medisch Team. Ook is er een Tropencentrum aanwezig waar men zich kan laten inenten voor Tropische ziekten.

Geschiedenis
In Amsterdam-Centrum waren twee grote ziekenhuizen: het Binnengasthuis (BG) en het Wilhelmina Gasthuis (WG). Het Binnengasthuis was erg verouderd. Omdat ze samen verbonden waren aan de Universiteit van Amsterdam is er besloten tot gezamenlijke nieuwbouw. Later fuseerde ook het Emma Kinderziekenhuis met het AMC. Rond 1980 kwam de nieuwbouw in fases gereed.

Ligging
Het AMC ligt aan de zuidkant van Amsterdam-Zuidoost, tegen de grens met Abcoude bij de kruising van de A9 en de A2. Het is te bereiken met de metrolijnen 50 en 54, halte Holendrecht. Bij dit station is een busstation met verschillende buslijnen waaronder de GVB lijnen 45 en 47 en sinds eind 2008 ook met de trein vanaf station Holendrecht. Bij het AMC was tot 2010 een klein busstation waar 3 lijnen eindigden. Thans eindigt alleen nog lijn 46 hier welke lijn niet op het busstation Holendrecht stopt.

Op het zuidelijke gedeelte van de Rondweg AMC rijden ook lijn 120 en 126.