Normal_reanimatie_patient_medisch_zorgpersoneel_student_leren

UTRECHT - Ongeveer een kwart van de mensen, die buiten het ziekenhuis getroffen worden door een plotselinge hartstilstand en worden gereanimeerd, overleeft mede door omstanders die hulp konden bieden. Volgens de Nederlandse Vereniging voor Cardiologie (NVVC) kan die overleving echter veel hoger zijn wanneer meer mensen leren te reanimeren.

Uit cijfers blijkt dat bij gemiddeld 20 procent van het aantal patiënten met een hartstilstand de reanimatie te lang op zich laat wachten. Elke minuut dat er geen actie wordt ondernomen, daalt de overlevingskans met 10 procent. Vaak bellen omstanders wel het alarmnummer, maar wordt er door onwetendheid niet verder gehandeld.

De vereniging denkt dat jaarlijks honderden levens kunnen worden gered als familie, huisgenoten, vrienden en buren direct starten met reanimeren, wanneer mensen door een hartstilstand worden getroffen.

Om ervoor te zorgen dat meer mensen acute hulp kunnen bieden, zijn cardiologen in de regio Arnhem, in samenwerking met betrokken zorgverleners zoals huisartsen en ambulancepersoneel, gisteren een project gestart in het kader van het landelijke programma NVVC Connect, waarin voorlichting en reanimatietrainingen worden gegeven.

Dit programma is door de vereniging speciaal opgericht om met een goede samenwerking van de zorg de overlevingskansen te verbeteren van mensen die getroffen worden door een hartstilstand.

© Nationale Zorggids / Martijn Keitz