Cardioloog

BREDA (Novum) - De cardiologen van het Admiraal de Ruyter Ziekenhuis in Zeeland komen onder supervisie te staan van de afdeling cardiologie van het Amphia Ziekenhuis in Breda. De reden zijn samenwerkingsproblemen tussen de cardiologen van het Zeeuwse ziekenhuis, heeft het Admiraal de Ruyter Ziekenhuis (ADRZ) donderdag bekendgemaakt.

Sinds de fusie van het Ziekenhuis Walcheren en de Oosterscheldeziekenhuizen tot het Admiraal de Ruyter Ziekenhuis in 2010 kende de groep cardiologen van het ADRZ onderlinge samenwerkingsproblemen, aldus het ziekenhuis. Hoewel is geprobeerd dit aan te pakken, bleek medio dit jaar uit extern onderzoek dat de onderlinge verhoudingen binnen de vakgroep nog altijd niet op orde waren.

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) is op de hoogte gesteld en ook is er een plan van aanpak gemaakt. Een recent bezoek van de Nederlandse Vereniging voor Cardiologie (NVVC) wees echter uit dat er nog steeds 'serieuze tekortkomingen in de onderlinge samenwerking' zijn. Ook blijkt de bewaking van cardiologische patiënten niet in orde.

Door alle problemen kon de veiligheid van patiënten niet meer worden gegarandeerd. Tot nog toe is volgens het ziekenhuis overigens niet gebleken dat er daadwerkelijk ernstige problemen voor patiënten zijn ontstaan.

Het ziekenhuis heeft de IGZ opnieuw op de hoogte gesteld. De supervisie over 'het cardiologisch zorgproces' door de afdeling cardiologie van het Amphia Ziekenhuis duurt drie tot zes maanden. Het ADRZ heeft ook twee nieuwe cardiologen als waarnemer aangesteld. Verder is het ziekenhuisbestuur van plan de cardiologische zorg te reorganiseren.