Minister Schippers (VWS)

DEN HAAG (Novum) - De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) gaat proberen te achterhalen met welke artsen in het verleden deals zijn gesloten. Dat zegde minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) donderdag toe in een debat over de omstreden neuroloog Ernst Jansen Steur.

Schippers waarschuwde wel dat het maken van een lijst met alle gevallen een tijdrovende klus wordt. Bovendien kan ze niet garanderen dat hij compleet is. De minister kon niet toezeggen wanneer de IGZ klaar is met het verzamelen van alle gegevens. Mogelijk dat privacyregels het maken van de lijst ook bemoeilijken.

"Dit gaat een enorme klus worden", zei ze. Het is onduidelijk hoeveel deals de IGZ sloot met falende artsen. Mogelijk gebeurde dit tien tot twintig keer per jaar.

De inspectie sprak met Jansen Steur af dat er geen tuchtzaak tegen hem zou worden gestart als hij zich uit het artsenregister zou laten schrappen. Jansen Steur werd in 2003 ontslagen vanwege een medicijnverslaving.

Hij wordt in Nederland vervolgd omdat hij in het Medisch Spectrum Twente jarenlang opzettelijk verkeerde diagnoses van ziektes als alzheimer en parkinson stelde. Jansen Steur kwam recent weer in opspraak toen bleek dat hij sinds 2011 werkzaam was in Duitsland.

Schippers wil ook bekijken of de verjaringstermijn voor medische aansprakelijkheid van vijf naar tien jaar kan. CDA-Kamerlid Hanke Bruins Slot pleitte hiervoor.