Handen schudden, afspraak

AMSTERDAM (Novum) - Nederlanders oordelen positief over het sociaal akkoord. Maar de vorige week gemaakte afspraken tussen het kabinet en de sociale partners stralen vooral goed af op de werknemers en de werkgevers. De populariteit van het kabinet slinkt, blijkt uit een peiling van TNS NIPO.

59 procent van de meer dan duizend ondervraagden is blij dat er een sociaal akkoord is, achttien procent oordeelt negatief over het akkoord. Alleen onder de PVV-achterban is een meerderheid niet positief.

Met name het verruimen van de rechten voor flexwerkers valt in goede aarde. Ook het loslaten van de nullijn voor salarissen in de zorg en in het onderwijs valt in goede aarde.

Van de ondervraagden ziet 27 procent de vakbonden als winnaar van de onderhandelingen. Voor vijftien procent zijn dat de werkgevers, en voor twaalf procent het kabinet. De overige respondenten weten het niet.

Van de regeringspartijen wordt de PvdA door een op de vijf respondenten als winnaar gezien, slechts vijf procent vindt dat de VVD het meeste uit de onderhandelingen heeft gesleept. 22 procent ziet beide partijen als winnaar.

Het vertrouwen in het kabinet is inmiddels tot een dieptepunt gedaald. In februari had nog 26 procent vertrouwen in het kabinet, nu is dat 21 procent. Ook het vertrouwen in een lange levensduur van het kabinet slinkt. In februari dacht nog een op de drie respondenten dat het kabinet de hele termijn uitzit, nu is dat 26 procent. 48 procent van de mensen denkt dat Rutte met zijn ploeg het einde van 2015 niet haalt, in februari was dat 43 procent.