Radiologie, longen

AMSTERDAM (Novum) - Longchirurg en klokkenluider Rick Paul gaat maandag weer aan het werk bij het VUmc. Dat schrijft De Telegraaf vrijdag. Hij zat sinds juni thuis omdat hij misstanden binnen het ziekenhuis aan de kaak stelde bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg.

Paul keert terug in zijn oude functie. Zijn terugkeer is volgens betrokkenen in de krant niet zonder slag of stoot gegaan. De raad van bestuur wilde hem eerst een functie aanbieden als docent anatomie. Ook vroeg het bestuur aan collega's van Paul of hij nog wel terug moest komen. Daarnaast zou geprobeerd zijn hem zo lang mogelijk thuis te laten zitten zodat zijn artsenregistratie zou verlopen. Paul zou daardoor niet meer mogen opereren.

Een andere klokkenluider, longarts Piet Postmus, keerde eind vorig jaar al terug. Hij mocht zijn werk als afdelingshoofd echter niet meer oppakken. Postmus en Paul wezen de inspectie op de slechte communicatie tussen verschillende afdelingen waardoor patiënten mogelijk onnodig in gevaar kwamen. Het VUmc werd vervolgens onder verscherpt toezicht gesteld.