Normal_slider06

Een derde van de fysiotherapeuten in Nederland overweegt te stoppen met zijn of haar praktijk. Zij zien de toekomst somber in nu bij veel zorgverzekeraars fysiotherapie uit het basispakket is verdwenen. Dit meldt Trouw.

Fysiotherapeuten maken zich zorgen over de tijd die zij kwijt zijn aan administratie voor zorgverzekeraars. Dat blijkt uit onderzoek onder vijfduizend fysiotherapeuten in opdracht van beroepsorganisatie KNFG. “Verschillende verzekeraars hebben verschillende systemen en eisen,” legt voorzitter Eke Zijlstra van KNFG uit. Een andere reden die ondervraagden uit het onderzoek opgeven is de vrees dat patiënten die een aanvullende verzekering niet kunnen betalen zich niet zullen laten behandelen. “De druppel die de emmer doet overlopen is dat de tarieven al zes jaar lang niet zijn verhoogd,” zegt Zijlstra.

Twee derde van de deelnemers aan het onderzoek verwacht dat in het komende jaar fysiotherapeuten failliet zullen gaan. Dit jaar waren er nauwelijks faillissementen in de beroepsgroep. “Fysiotherapeuten willen zo lang mogelijk doorgaan met hun werk, maar op een gegeven moment is de rek eruit,” stelt Zijlstra.

De KNFG wil dat fysiotherapie weer in het basispakket van de zorgverzekering wordt opgenomen. Ook is het volgens de organisatie nodig dat de hoeveelheid administratie wordt teruggebracht en de tarieven moeten omhoog.

© Nationale Zorggids