Normal_teamwork_personeel_werk_samenwerking_team

Er komen signalen uit het zorgveld dat er mededingingsregels zijn die goede samenwerking tussen zorgverleners belemmeren. Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) gaat daarom samen met de Autoriteit Consument en Markt (ACM) en de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) een rondgang door Nederland maken. Dit heeft minister Schippers in een brief aan de Tweede Kamer geschreven.

Aan zorgverleners en instellingen zal uitleg worden gegeven over het beleid en regels rondom samenwerking en mededinging. Daarnaast zullen bestaande problemen worden geïnventariseerd en waar mogelijk opgelost worden.

Samenwerking in het belang van de patiënt
Samenwerking tussen zorgaanbieders is belangrijk voor de patiënt. Denk hierbij aan ketenzorg die wordt verleend door verschillende zorgverleners of het mogelijk maken van 24-uurs zorg. Zo zijn er tal van samenwerkingsverbanden in de zorg mogelijk. Het moet wel zo zijn dat deze samenwerking alleen gebruikt wordt om de zorg voor de patiënt daadwerkelijk te verbeteren. Afspraken tussen zorgverleners omtrent de prijs van een behandeling of het onderling verdelen van patiënten, zonder dat de patiënt daar beter van wordt, zijn niet toegestaan.

Regiomaatschappen
Een vorm van samenwerking die in opkomst is in de medisch-specialistische zorg, is het samengaan van maatschappen van medisch specialisten in zogenoemde regiomaatschappen. Uit onderzoek van de NZa blijkt dat het aantal regiomaatschappen in de laatste jaren is toegenomen. Deze maatschappen worden zo groot dat ze in een regio grote macht krijgen die niet per definitie in het voordeel van de patiënt is. Daarom kondigt minister Schippers regelgeving aan die regiomaatschappen verplicht zich vóór hun vorming aan te melden bij de NZa. Daarnaast worden regiomaatschappen in de wet onder de noemer ‘zorgaanbieder’ gebracht. Hierdoor wordt de mogelijkheid om toezicht te houden op regiomaatschappen vergroot.

© Nationale Zorggids