Normal_papierwinkel_stapel_artikelen_werk_bureaucratie

De sector verpleging, verzorging en thuiszorg (vvt) dreigt in twee kampen uiteen te vallen nu er twee cao-akkoorden op tafel liggen. De vraag is welke van deze twee akkoorden door minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) als algemeen verbindend verklaard zal worden, zo schrijft Zorgvisie.

De werkgeversorganisatie ActiZ, die naar eigen zeggen ruim 95 procent van de werkgevers vertegenwoordigt, sloot eind vorig jaar een akkoord met vakbonden CNV Publieke Zaak, FBZ en NU'91. Hierin is afgesproken dat alle werknemers een eenmalige uitkering krijgen van 0,8 procent van het jaarsalaris 2013 en in 2014 een loonsverhoging van 1,2 procent. Ook zullen nulurencontracten beperkt worden.

De vakbond Abvakabo FNV en werkgeversorganisatie Branchebelang Thuiszorg Nederland (BTN) konden zich hierin niet vinden en sloten deze week een eigen cao-akkoord voor de huishoudelijke hulp. In deze cao worden nulurencontracten verboden en de alfahulpconstructie afgeschaft. Ook voorziet deze cao in de invoering van een minimumloon voor de sector.

In de praktijk kan de dubbele cao voor thuiszorgmedewerkers voor problemen zorgen wanneer ze bijvoorbeeld overstappen naar een nieuwe werkgever. Door meerdere cao's dreigen er niet alleen verschillen te ontstaan in de beloning van werknemers die hetzelfde werk doen, het leidt mogelijk ook tot bureaucratische rompslomp.

Woordvoerder Suzanne Geels van het ministerie van SZW laat weten dat het ministerie vooralsnog geen commentaar heeft. 'We wachten af tot beide cao's binnen zijn en nemen dan een beslissing over het algemeen verbindend verklaren.'

© Nationale Zorggids