Normal_huisarts_dokter

In de nieuwe Jeugdwet zullen huisartsen, jeugdartsen en medisch specialisten verantwoording over hun doorverwijsgedrag moeten afleggen bij de ambtenaar van de gemeente. Ook kunnen ze niet meer vrij doorverwijzen binnen de jeugdzorg. Dat blijkt uit het antwoord van minister Schippers van Volksgezondheid op vragen uit de Eerste Kamer over het wetsvoorstel voor de nieuwe Jeugdwet, zo meldt Medisch Contact.

Volgens het voorstel voor de nieuwe Jeugdwet moeten gemeenten in gesprek met huisartsen die relatief veel doorverwijzen naar de dure tweedelijns jeugdzorg. Senatoren zijn bezorgd over de uitvoerbaarheid van deze nieuwe taak van de gemeente, zo blijkt uit extra vragen die ze in aanloop naar het debat over het wetsvoorstel van de jeugdzorg hebben gesteld. Huisartsen kunnen dit gesprek met de ambtenaar uit de weg gaan door zich te beroepen op de geheimhoudingsplicht.

De minister verwacht niet dat huisartsen dat zullen doen, zo blijkt uit haar antwoorden. De doorverwijsgegevens zijn bedoeld als benchmark voor vergelijking tussen huisartsen onderling en met andere gemeenten. De doorverwijsgegevens kunnen daarom geanonimiseerd aan de gemeente worden verstrekt. Het kost huisartsen geen extra administratie, omdat ze nu ook al aan zorgverzekeraars moeten doorgeven hoe ze doorverwijzen, verwacht de minister.

De Eerste Kamer houdt op 11 februari een plenair debat over de Jeugdwet.

© Nationale Zorggids