Normal_cholesterol-test

(Novum) - Alle Nederlanders tussen de 30 en 70 jaar kunnen nog deze maand gratis hun cholesterolgehalte laten meten. De zogenoemde Nationale Cholesterol Test is een van de initiatieven van een preventieprogramma van zes ministeries, gemeenten, bedrijven en maatschappelijke organisaties dat woensdag wordt gepresenteerd, schrijft het AD.

Zeker acht miljoen Nederlanders zouden niet op de hoogte zijn van hun cholesterolgehalte, terwijl bij bijna twee derde van deze mensen het gehalte te hoog is. Dat geeft meer kans op hart- en vaatziektes.

Om de risico's in beeld te krijgen kunnen mensen dit jaar bij driehonderd apotheken een test laten doen. Dat wordt betaald door de Nederlandse Hartstichting, De Nederlandse Vereniging van Diëtisten en Unilever.

In het kader van het Nationaal Programma Preventie worden woensdag ook andere activiteiten aangekondigd. Zo zegt voetbalbond KNVB volgens de krant toe alle kantines van voetbalclubs gezonder te maken. In iedere voetbalkantine moet straks bijvoorbeeld een broodje gezond kunnen worden besteld.