Normal_images__3_

De mogelijkheden en beperkingen van big data in de gezondheidszorg worden vandaag onder de loep genomen op het symposium 'big data van en voor de eerste lijn'. NIVEL Zorgregistraties wil op het symposium laten zien hoe belangrijke vragen uit de zorg beantwoord kunnen worden met behulp van geanonimiseerde, routinematig vastgelegde gegevens. Dit meldt NIVEL. 

NIVEL Zorgregistraties verzamelt geanonimiseerde gegevens uit de dagelijkse praktijk van zorgverleners in Nederland, zoals huisartsenpraktijken. Daarnaast onderzoekt de organisatie hoe het staat met de gezondheid van de bevolking en hoe de zorg in de eerste lijn werkt. Het symposium dat op dinsdag in Amersfoort wordt gehouden analyseert wat de mogelijkheden zijn van deze data. 
 
Dat de registraties een schat aan informatie bevatten over actuele thema's in de gezondheidszorg wordt gedemonstreerd aan de hand van concrete voorbeelden. Daarnaast wordt er ingezoomd op hoe big data een oplossing kunnen bieden voor actuele beleidsthema's zoals de herziening van de landurige zorg. Ook wordt er tijdens het symposium ingegaan op de vraag wat er nodig is om deze data te verkrijgen en hoe deze vervolgens verwerkt kan worden tot bruikbare informatie. Een belangrijk thema dat uiteraard ook aan bod zal komen is die van privacy van de cliëntgegevens. 
 
© Nationale Zorggids