Normal_citation-notes

In een brief die de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) geschreven heeft aan artsenkoepel KNMG en de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) blijkt dat de Inspectie inzage wil in honderden patiëntendossiers. Ook als de patiënt daar vooraf geen toestemming voor heeft gegeven. Dit meldt het NRC. 

Sinds 2010 heeft de IGZ de wettelijke bevoegdheid zorgdossiers in te zien zonder de toestemming van patiënten. Indien het 'onmogelijk' of 'onevenredig belastend' is om toestemming te vragen dan hoeft de Inspectie dat niet te doen. 
 
Huisartsen, aan de andere kant, mogen wettelijk geen patiëntendossiers delen met derden zonder toestemming. De Landelijke Huisartsen Vereniging heeft signalen ontvangen dat er huisartsen zijn die vrezen gedwongen te worden door het IGZ om hun beroepsgeheim te schenden. 
 
Het IGZ heeft inzage in de dossiers nodig voor een onderzoek naar gegevensoverdracht . Voor het ministerie onderzoeken zij hoe de gegevensoverdracht verliep nadat een patiënt werd overgebracht van het ziekenhuis naar een verpleeghuis, verzorgingshuis of terug naar huis. Het IGZ heeft aangegeven, aldus het LHV, dat zij de dossiers van 150 tot 200 huisartsen in willen zien. 
 
© Nationale Zorggids