Normal_copyright_stockfreeimages_thermometer_kind_ziek_griep_virus

Slechts een kwart van de mensen die geïnfecteerd raken met het griepvirus heeft last van klachten. Dat blijkt uit een onderzoek van het University College London, zo meldt Gezondheidsnet.

Het onderzoek laat zien dat ongeveer een op de vijf mensen griep krijgt, maar dat de infectie slechts bij 23 procent van hen ziektesymptomen veroorzaakt. Dit blijkt zo te zijn bij zowel de 'gewone' griep als bij bijvoorbeeld de Mexicaanse griep in 2009. 17 procent was zo ziek dat ze een huisarts belden. Volgens onderzoeker Andrew Hayward worden in de officiële griepmetingen alleen de patiënten geteld die medisch hulp zoeken. 'De gerapporteerde gevallen van influenza zijn slechts de top van een grote ijsberg', aldus de onderzoeker.

'De meeste mensen gaan niet naar de dokter als ze griep hebben. En zelfs wanneer ze wel langs de huisarts gaan, worden griepklachten vaak niet herkend. Als we het aantal mensen dat de griep krijgt onderschatten, overschatten we het deel dat in het ziekenhuis eindigt of overlijdt als gevolg van de griep', stelt Hayward.

De resultaten van het onderzoek werden gepubliceerd in The Lancet Respiratory Medicine.

© Nationale Zorggids