Normal_afrika_aids_hiv

Hiv-infecties zijn vroegtijdig op te sporen door een mondcontrole. Vooral in gebieden waar besmetting met hiv vaak voorkomt kan een eenvoudige mondcontrole levensreddend zijn. Het is daarom belangrijk om lokale gezondheidswerkers te trainen in het uitvoeren van deze mondcontroles. Dit concludeert promovendus Lucina Koyio van het Radboudumc, zo meldt de Telegraaf.

Patiënten met een hiv-besmetting hebben vaak last van zweertjes of verkleuringen in het gezicht en in de mond die over het algemeen pijnloos zijn. Bij 98 procent van de patiënten met hiv is het ontstaan van dergelijke plekken een eerste indicatie van een hiv-besmetting. De plekken worden in de meeste gevallen veroorzaakt door een infectie met een Candida schimmel, die bij mensen met een verzwakt immuunsysteem (een van de gevolgen van een hiv-besmetting) leidt tot infecties. De zweren ontstaan ook als een patiënt niet reageert op een behandeling met antivirale middelen, of als deze medicijnen niet goed worden ingenomen.

Koyio deed haar onderzoek in een regio van Kenia waar meer dan acht procent van de bevolking met hiv is geïnfecteerd. De bestrijding van de ziekte is een hardnekkig probleem in het Afrikaanse land. Veel mensen onderschatten de gevolgen van een hiv-besmetting. Ook onbekendheid met de eerste symptomen van een hiv-infectie spelen een rol bij de moeizame bestrijding van de ziekte.

Door het volgen van een training konden gezondheidswerkers in deze regio hiv-infecties herkennen aan de typische mondverkleuringen. Pas daarna lieten ze een hiv-test doen. Op deze manier kunnen de beperkt beschikbare testen doelmatiger worden ingezet. Ook bij patiënten die al hiv-medicatie kregen konden de gezondheidswerkers op basis van de verkleuringen vaststellen of de antivirale middelen aansloegen.

© Nationale Zorggids