Logo_logo_nederlandse_zorgautoriteit_nza

Een commissie gaat onderzoek doen naar het functioneren van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). Dat schrijft minister Schippers in een brief aan de Tweede Kamer. Het onderzoek wordt in gang gezet naar aanleiding van een dossier van een klokkenluider, waarover vandaag een publicatie verschijnt in het het NRC Handelsblad.

Een oud-medewerker van de NZa legde een omvangrijk dossier aan over gebreken in de beveiliging van vertrouwelijke gegevens bij de NZa. De klokkenluider stelt de integriteit van het handelen van de NZa als organisatie aan de orde. De man pleegde in januari van dit jaar zelfmoord na een negatieve beoordeling over zijn functioneren.

De minister werd gisteren van het bestaan van het dossier op de hoogte gesteld door de bestuursvoorzitter van de NZa, naar aanleiding van vragen van NRC Handelsblad. De krant stond op het punt te publiceren over de interne klokkenluider.

De onderzoekscommissie komt onder leiding van Hans Borstlap, lid van de Raad van State. Hij gaat met name de ICT-veiligheid onderzoeken en de vertrouwelijkheid van dossiers. De NZa laat weten mee te zullen werken aan het onderzoek.

© Nationale Zorggids