Normal_zorg_personeel_verpleegkundige_infuus_patient_ziekenhuis_450px-intravenous_attempt_wiki_-c_

Zelfstandigen zonder personeel (zzp'ers) in de zorg en in het onderwijs krijgen vanaf dit jaar geen belastingvoordelen meer. De Belastingdienst wil hiermee een einde maken aan schijnzelfstandigheid, omdat zzp'ers in de praktijk een verkapt dienstverband hebben. Ook zelfstandigen in andere sectoren kunnen rekenen op strengere controles, zo meldt de Telegraaf.

Het kabinet wil de doorgeschoten flexibilisering van de arbeidsmarkt aanpakken omdat de overheid hierdoor honderden miljoenen euro's misloopt aan belasting. Tienduizenden zzp'ers raken hun vergunning kwijt om als zelfstandige te mogen werken kwijt en moeten voortaan een contract tekenen met hun opdrachtgever.

In de zorg mogen zzp'ers niet meer via bemiddelingsbureaus werken. Die bureaus fungeren feitelijk als werkgever, doordat zij niet alleen vraag en aanbod bij elkaar brengen, maar ook zelfstandigen inroosteren en de betalingen regelen.

Door de Stichting ZZP Nederland wordt inmiddels gewerkt aan een plan om zorg zonder bemiddeling te bewerkstelligen. Er is een landelijk dekkend netwerk opgezet van samenwerkingsverbanden door en voor zzp'ers. Hiermee hoopt de stichting niet alleen de zelfstandigheid en de kwaliteit in zorg te kunnen garanderen maar ook veel geld te besparen.

© Nationale Zorggids