Normal_images

Er is onlangs een pilot gestart waarbij apothekers een functie krijgen in huisartsenpraktijken om farmacotherapeutische zorg te leveren. De nieuwe apotheker-farmacotherapeut ontfermd zich over het afstemmen van de farmacotherapie, dus het bestrijden van een ziekte met geneesmiddelen, op de individuele patiënten. Hij draait dus géén pillen. Dit meldt Marketing Tribune. 

De pilot is gestart door het Julius Centrum, een onderdeel van het Universitair Medisch Centrum Utrecht. Hierbij zijn 10 apothekers in de nieuwe functie aan de slag gegaan bij 10 verschillende huisartsenpraktijken. 
 
De apotheker-farmacotherapeut functioneert als een tussenstap tussen de huisarts en de apotheker. Hij maakt deel uit van de huisartsenpraktijk, maar heeft de kennis en kunde van een apotheker. Zijn taken bestaan daarbij uit het houden van spreekuren met chronische patiënten die complexe farmacotherapie krijgen, het uitvoeren van jaarcontroles op geneesmiddelengebruik, en het opstellen en uitvoeren van farmacotherapeutisch behandelplannen in samenwerking met de huisarts. Daarnaast kan de apotheker-farmacotherapeut vragen over geneesmiddelen van praktijkmedewerkers en patiënten beantwoorden en houdt hij zich bezig met kwaliteitsbeleid en het geven van nascholingen aan huisartspraktijkcollegas. 
 
Het Julius Centrum is de pilot gestart omdat zij denken dat het hebben van een apotheker in de huisartsenpraktijk tot veel verbeteringen kan leiden. “Op het gebied van farmacotherapeutische zorg aan chronisch zieken en kwetsbare ouderen valt nog veel winst te behalen. Hiervoor is goede samenwerking tussen huisarts, apotheker en patiënt essentieel,” laat het Julius Centrum weten.
 
Het centrum verwacht dat de nieuwe functie er toe zal leiden dat de farmaceutische zorg effectiever en efficiënter wordt. De 10 apothekers die nu de pilot uitvoeren zijn geselecteerd uit 85 aanmeldingen. Voordat zij in de functie aan de slag gingen hebben ze gedurende 15 maanden een speciaal ontwikkeld scholingsprogramma gevolgd. 
 
© Nationale Zorggids