Amsterdam Center on Aging (ACA)

Op 22 mei 2014 organiseert het Amsterdam Center on Aging (ACA) van VUmc en de VU Amsterdam een conferentie over ‘veerkracht van ouderen’.  Fysiologische, psychologische en sociale determinanten van veerkracht die helpen bij het voorkomen van afhankelijkheid, het bevorderen van gezondheid en maatschappelijk functioneren en het verbeteren van zorg worden onder de loep genomen. 

Eén van de grootste uitdagingen in de komende decennia is de veroudering van de bevolking. Ouderen willen en moeten meer in de maatschappij participeren. Tegelijkertijd wordt participatie belemmerd door fysieke, psychologische en sociale factoren. De zorgvraag stijgt, terwijl de financiële mogelijkheden krimpen en het aantal beschikbare formele en informele zorgverleners achterblijft.
 
Wat maakt dat sommige ouderen relatief gezond en actief zijn terwijl zij ook blootgesteld worden aan bedreigende factoren en waarom kunnen zij gebeurtenissen weerstaan? Op de conferentie ‘veerkracht van ouderen’ gaan ouderenonderzoekers van het VUmc en VU proberen inzichten te bieden in dit soort vragen.  Juist om het publiek optimaal toegang te geven tot de wetenschappelijke bevindingen van het ouderenonderzoek hebben deze onderzoekers zich namelijk verenigd in het Amsterdam Center on Aging (ACA). 
 
Het ochtendprogramma richt zich in het bijzonder op ouderenonderzoekers en professionals in de ouderenzorg. Onderzoekers zullen dan hun meest recente onderzoeksresultaten presenteren. 
 
Het middagprogramma is interessant voor iedereen die ouder wordt, zorg draagt voor ouderen in de privé- en werksfeer of ouderenonderzoek doet. Er zullen lezingen gehouden worden. Daarnaast is er een informatiemarkt waarbij onderzoeksresultaten zullen worden gepresenteerd en waar een postersessie zal worden gehouden. De onderzoeker met de beste poster krijgt vervolgens de Codde en van Beresteyn Gerontologieprijs uitgereikt. 
 
Meer informatie vindt u hier
 
© Nationale Zorggids