Normal_apotheek_gezondheid_medisch

(Novum) - Als apothekers weigeren medicatie te verstrekken voor het uitvoeren van een euthanasie, gebeurt dat meestal nadat een huisarts die de patiënt al langer kent weigerde mee te werken. "Er wordt dan een arts ingevlogen die alsnog instemt met euthanasie, maar de apotheek kent die arts niet en respecteert dan liever het weloverwogen besluit van de huisarts die de patiënt al langer kent", zegt een woordvoerder van de koepelorganisatie voor apothekers KNMP.

Ook speelt mee dat de ingevlogen artsen de apothekers vaak zouden 'overvallen' met hun verzoek om medicatie. "Artsen en apothekers hebben afgesproken dat apothekers tijdig bij een euthanasieverzoek worden betrokken. Onder meer om te bepalen met welke middelen iemands leven het beste kan worden beëindigd", legt de woordvoerder uit. "Als je dan opeens twee dagen van tevoren te horen krijgt dat medicijnen nodig zijn voor een euthanasie is dat te kort dag."

De woordvoerder reageert op een bericht van Altijd Wat Monitor. Het televisieprogramma meldde woensdag dat ruim de helft van de artsen in de zogenoemde Levenseindekliniek heeft meegemaakt dat een apotheker weigerde mee te werken aan een euthanasieverzoek. De artsen van deze kliniek worden volgens de KNMP vaak ingevlogen als iemands eigen huisarts weigert mee te werken aan een euthanasieverzoek.

Voordat tot euthanasie kan worden overgegaan moet een tweede onafhankelijke arts hiermee instemmen. De apothekers wordt nu verweten dat ze ongevraagd als een derde controleur optreden, maar de apothekers zelf vinden dat ze alleen het oordeel van de eerste, inmiddels terzijde geschoven huisarts volgen.

"Het is gevoelige materie, daarom moet een arts tijdig contact zoeken", zegt de woordvoerder. "Als een apotheker door een arts wordt overvallen, zegt hij in sommige gevallen: 'Hoor eens, ik wil het weloverwogen besluit van de huisarts die de patiënt al langer kent respecteren.' Dat is zijn goed recht."

Ook kunnen apothekers, net als artsen, weigeren vanuit geloofsovertuiging. "Maar in veruit de meeste gevallen verloopt alles bij een euthanasie volgens plan."