De betreffende advertentie in de Volkskrant

(Novum) - Een groep Nederlandse prominenten - van journalisten tot presentatoren en van schrijvers tot cabaretiers - doet dinsdag in de Volkskrant een oproep aan de Tweede Kamer om te stoppen met de bezuinigingen op de zorg en om de grote zorgwetten uit te stellen. Volgens de groep kan het niet zo zijn dat verzorgingshuizen worden gesloten terwijl ook in de thuiszorg wordt gesneden.

De prominenten stellen dat ouderen die thuis willen blijven wonen dat moeten kunnen, 'maar wél met voldoende zorg'. "Door de bezuinigingen hebben onze ouderen niet opeens minder zorg nodig", is in de verklaring te lezen. Volgens de ondertekenaars leiden de plannen tot grote onzekerheid bij ouderen, maar ook bij gemeenten, werkgevers en werknemers in de zorg.

"Wij roepen het kabinet daarom op om nu af te zien van deze grote bezuinigingen en in ieder geval de behandeling van de zorgwetten Wet Maatschappelijke Ondersteuning 2015 (WMO) en Wet Langdurige Zorg (WLZ) tenminste een jaar uit te stellen. Onze ouderen mogen zorgvuldigheid van de politiek verwachten", zo luidt het slot van de verklaring.

Onder anderen Frits Barend, Sonja Barend, Joop Braakhekke, Maarten 't Hart, Hanneke Groenteman, Freek de Jonge, Geert Mak, Jan Marijnissen, The Lau, Jan Mulder, Jan Pronk, Frits Spits, Jan Siebelink en Jan Jaap van der Wal hebben hun naam gezet onder de verklaring. De Tweede Kamer praat dinsdag over de zorgwetten.