Normal_vacatures

(Novum) - De plannen van de werkgevers in de zorg en het ministerie van Sociale Zaken om tachtigduizend zorgwerknemers aan ander werk te helpen is niet meer dan een 'pleisterplan'. De overheid zou moeten afzien van de megabezuiniging op de zorg. Dat zegt voorzitter van Abvakabo FNV Corrie van Brenk dinsdag.

"Als de bezuinigingen doorgaan, dan is dit banenplan niets anders dan een grote rookwolk die de afbraak moet verdoezelen", vindt Van Brenk. "Dit geld kan beter direct worden besteed aan goede zorg." De voorvrouw van de vakbond wijst er bovendien op dat onduidelijk is naar welk werk mensen begeleid zouden moeten worden. "De werkloosheid is nu al historisch hoog."

Het kabinet en de zorgwerkgevers maakten dinsdagochtend bekend ieder honderd miljoen euro vrij te maken voor het om- en bijscholen van medewerkers. Het geld moet een oplossing brengen voor tachtigduizend medewerkers van wie de baan op de tocht staat door de overheidsplannen.

Volgens Abvakabo zorgen de bezuinigingen op de ouderen- jeugd- en thuiszorg voor meer banenverlies, oplopend tot 120 duizend arbeidsplaatsen. In de zorg werken in totaal meer dan een miljoen mensen. Vorige week werd op driehonderd locaties actiegevoerd door de bond tegen de plannen van het kabinet. De Tweede Kamer spreekt later dinsdag over de overdracht van zorgtaken naar de gemeenten.