Normal_huisarts_dokter

De KNMG heeft op dinsdag het competentieprofiel kindermishandeling en huiselijk geweld gepubliceerd. Hierin staan de competenties die artsen nodig hebben voor de aanpak van kindermishandeling en huiselijk geweld. De passende scholing om deze benodigde competenties te verkrijgen zijn ook vastgelegd. Dit meldt De Koninklijke Nederlandsche Maatschappij tot bevordering der Geneeskunst. 

De maximale variant van competenties die een arts nodig kán hebben bij het adequaat signaleren van en om gaan met kindermishandeling en huiselijk geweld zijn uitgelicht in het competentieprofiel. 
 
Het doel van het profiel is dat  wetenschappelijke verenigingen en opleiders na kunnen gaan welke competenties relevant zijn voor hun specialisme en om vervolgens te besluiten in hoeverre de (na)scholing aangepast moet worden. Zij kunnen hun opleidingsplannen aan de hand van het profiel aanpassen. 
 
Daarnaast kan het profiel in de praktijk gebruikt worden door specialisten en profielartsen. Aan de hand van het competentieprofiel kunnen zij nagaan of ze meer scholing nodig hebben of niet. 
 
Het competentieprofiel is afgeleid van de meldcode meldcode Kindermishandeling en huiselijk geweld van het KNMG. Tegelijkertijd met het profiel werd er een geupdate versie van  de meldcode gepubliceerd. Het competentieprofiel is opgesteld nadat de staatssecretaris er vorig jaar op aandrong dat beroepsverenigingen zouden gaan bepalen welke scholing professionals nodig hebben om om te gaan met de Wet verplichte meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling
 
© Nationale Zorggids