Normal_lodewijk_asscher__2_

(Novum) - Een groep zelfstandigen in de zorg van wie de VAR-verklaring was ingetrokken, kan toch als zelfstandige in de zorg aan de slag. Voor hen komt een proef met vijftienhonderd beschikbare plekken, schrijft minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher (PvdA) woensdag in een brief aan de Tweede kamer. Wel moet die groep zich dan ook profileren als ondernemer.

Daarmee wil het kabinet kijken of er wat gedaan kan worden voor mensen die door hun werkgever ontslagen zijn en vervolgens later ingehuurd worden als zelfstandige. Dat is eigenlijk schijnzelfstandigheid, zei het kabinet eerder, waardoor het bedrijf en de werknemer belastingvoordelen kunnen hebben.

Ook wil het kabinet werkgevers die personeel aannemen met een VAR mede-verantwoordelijk maken voor de juistheid van die verklaring. Als blijkt dat het gaat om een schijnconstructie, moeten ze aan de Belastingdienst alsnog loonbelasting en verzekeringen afstaan en kunnen ze een boete krijgen.

Zelfstandigen hebben een VAR-verklaring nodig om als zzp'er te kunnen werken. Sommige bedrijven ontslaan hun personeel, om ze vervolgens als zelfstandige aan te nemen. Dat is voor hen goedkoper als het personeel tegen hetzelfde salaris blijft werken, omdat het bedrijf dan niet verantwoordelijk is voor loonbelasting en premies.