Normal_bloedcellen_witte_rode

(Novum) - Bloedbank Sanquin heeft zijn topbestuurders vorig jaar meer betaald dan het toegestane maximum in de publieke en semipublieke sector van iets minder dan 229 duizend euro. Dat blijkt woensdag uit het jaarverslag van de non-profitorganisatie. Voormalig voorzitter Theo Buunen verdiende met ruim 307 duizend euro het meest.

Buunen trad al in september 2012 terug als voorzitter en is niet meer actief bij de bloedbank. Toch krijgt hij geld omdat hij gebruikmaakt van een opgespaarde verlofregeling.

De huidige voorzitter, Aart van Os verdiende bijna 238 duizend euro, iets minder dan de ruim 285 duizend euro die vicevoorzitter Jeroen de Wit kreeg. Bestuurslid René van Lier verdiende ruim 235 duizend euro.

Bestuurders in de publieke en semipublieke sector mogen sinds begin vorig jaar niet meer verdienen dan 130 procent van een ministerssalaris. De leden van de raad van bestuur komen daarbovenuit omdat hun contract van voor die tijd dateert. Volgens Sanquin zijn de vergoedingen daarmee in lijn met de regels.