Logo_grafiek_nederland_hittegolf

(Novum) - De deelnemers aan de Nijmeegse Vierdaagse vertrekken vrijdag eerder vanwege de hoge temperaturen die worden verwacht. Het gaat om de starttijden voor de dertig en veertig kilometer. Voor militairen vervalt de eis van tien kilo extra bepakking, meldt de organisatie donderdag.

De dertigkilometerlopers beginnen een halfuur eerder. Wandelaars die gaan voor de veertig kilometer starten de laatste dag een kwartier vroeger. Een vroegere start zit er voor de deelnemers die vijftig kilometer lopen niet in om logistieke en organisatorische redenen.

De aangepaste starttijden komen boven op eerder genomen maatregelen, zoals extra water voor de wandelaars, een extra verzorgingspost en de inzet van extra EHBO'ers van het Rode Kruis. Deelnemers wordt bovendien geadviseerd kleding te dragen die past bij de hoogste temperatuur die voor vrijdag wordt verwacht, zo'n 31 graden rond 14.00 uur. Het advies goed te eten en drinken blijft verder van kracht.

Tot de aangepaste starttijden is besloten omdat het vrijdag naar verwachting warmer wordt dan eerder voorspeld. Daarbij wordt een lage luchtvochtigheid en windkracht 3 verwacht, evenals lichte smogvorming.

Het publiek wordt gevraagd wandelaars van water te voorzien, maar de deelnemers niet nat te spuiten om te voorkomen dat de luchtvochtigheid stijgt. Voor mensen op de tribunes bij de intocht worden bussen ingezet met airconditioning. Mensen kunnen daarin verkoeling zoeken.