Normal_tandarts_tanden_gebit__2_

Het aantal tandartspraktijken lijkt in de laatste jaren steeds verder terug te lopen. Hoewel er geen precieze cijfers bekend zijn over het aantal actieve praktijken, schat de Koninklijke Nederlandse Maatschappij Tandheelkunde (KNMT) dat het aantal van 7220 praktijken in 2010 daalde naar 6000 in 2012. Dat meldt de website Vergelijkmondzorg.nl.

Uit onderzoek van de website blijkt dat er op dit moment nog ongeveer 5.000 tandartspraktijken zijn. Daarbij wordt aangetekend dat het aantal vrijgevestigde mondhygiënistenpraktijken wel is toegenomen. De tandheelkundige zorg lijkt dus niet in gevaar.

Uit cijfers van de KNMT blijkt dat ongeveer een derde van de huidig werkzame tandartsen (8600) boven de 55 jaar is. Een groot deel van deze groep werkt alleen en neemt geen nieuwe patiënten meer aan. Voor de komende jaren wordt verwacht dat het aantal (eenmans)praktijken nog verder zal afnemen, waarbij de patiënten zullen worden overgedragen aan coöperatieve tandartspraktijken. De grotere praktijken met meer dan twee tandartsen zijn in opkomst. Voor veel tandartsen is het gunstiger om zowel de kosten als de ervaring te delen.

© Nationale Zorggids