Normal_ambulance__5_

De wethouder van Gezondheidszorg van de gemeente Lelystad, Janneke Sparreboom, is tijdens haar zomerstage dinsdag 22 juli op bezoek gegaan bij de Regionale Ambulancevoorziening Flevoland (RAV). Dit is een onderdeel van de GGD Flevoland. De dienst bestaat uit 130 medewerkers. 

Een ochtend in de huid kruipen van onder andere ambulancepersoneel is een prima ervaring. 'Mooi om in de praktijk te zien hoe vakkundig en gedreven de medewerkers van de meldkamer en de ambulancedienst hun werkzaamheden uitvoeren. Het is duidelijk dat het hier heel vaak om leven en dood gaat', aldus de wethouder.

De wethouder raakte als ambulancemedewerker meteen betrokken bij een aantal spoedgevallen. Zoiets begint allemaal bij de meldkamer, waar de centralisten met opvallende kalmte vragen en acties combineren om de juiste inschattingen te kunnen maken en voorzieningen te treffen. Sparreboom: 'Het is een geoliede machine, die snel operationeel is!'

Na een melding sturen de centralisten onmiddellijk een ambulance op pad. De medewerkers van de ambulance hebben de verantwoordelijkheid om zelf ‘een klein ziekenhuis’ in te kunnen richten. Aan de beller worden adviezen gegeven over welke hulp zij tot de komst van de ambulance zelf kunnen bieden. De meldkamer krijgt op een gewone dag 50 tot 60 meldingen – waaronder ook brandmeldingen - te verwerken. Alle meldingen moeten binnen een tot twee minuten afgerond zijn.

'Het is goed om te ervaren dat RAV Flevoland zo strak en professioneel georganiseerd is. Zij vervult hiermee een sterke rol in de keten van onze gezondheidszorg', aldus wethouder Sparreboom.

© Nationale Zorggids