Tilburg University

Tilburg University heeft dr. Caroline Baan met ingang van 1 september benoemd tot bijzonder hoogleraar Integrale gezondheidszorg bij Tranzo, wetenschappelijk centrum op het gebied van zorg en welzijn. De bijzondere leerstoel wordt mogelijk gemaakt door het RIVM.  

Caroline Baan is afdelingshoofd Kwaliteit van zorg en gezondheidseconomie bij het centrum Voeding, preventie en zorg van het RIVM. Als bijzonder hoogleraar gaat ze zich richten op het geïntegreerd vormgeven van preventie, zorg en welzijn om daarmee de volksgezondheid en de kwaliteit van zorg te verbeteren en de groei in zorgkosten te verlagen. De integratie van public health, zorg en welzijn is een thema dat goed aansluit bij de strategische koers van zowel het RIVM als Tranzo.  
 
Binnen het RIVM sluit de leerstoel aan bij onderzoek naar de maatschappelijke, sociale en economische gevolgen van innovaties in de zorg en veranderingen in het zorgsysteem, het monitoren van gezondheid en leefstijl, kosten van ziekten en prestaties van het gezondheids- en zorgsysteem. Bij Tranzo sluit de leerstoel aan bij verscheidene academische werkplaatsen, waaronder de academische werkplaatsen Publieke gezondheid, Kwaliteit van zorg en Ouderen. In academische werkplaatsen werken onderzoekers van Tilburg University samen met praktijkinstellingen aan innovatie van het (zorg) aanbod.

Caroline Baan
Dr. Caroline Baan (1969) werkt sinds 2001 bij het RIVM. Eerst als projectleider, inmiddels als afdelingshoofd. Met haar afdeling richt Baan zich op onderzoeksthema’s als de organisatie en bekostiging van zorg voor mensen met een of meerdere chronische aandoeningen en nieuwe ontwikkelingen op het terrein van populatiemanagement en de langdurige zorg. Caroline Baan studeerde Biologie aan de Rijksuniversiteit Utrecht en promoveerde in 1999 op het proefschrift ‘Cardiovascular consequences of diabetes mellitus’ bij het instituut Maatschappelijke Gezondheidszorg van de Erasmus Universiteit Rotterdam. Daar werkte ze vervolgens als wetenschappelijk onderzoeker op het terrein van screeningsonderzoek. Ook was ze werkzaam bij de Universiteit van Amsterdam en de GGD’en Rotterdam en Brabant-Noordoost.