Normal_bacterie_kweek_kweken

Een begroeting via een handdruk brengt meer bacteriën over dan welke andere begroeting dan ook waarbij de handen worden gebruikt. Onderzoekers van de Aberystwyth University in Wales toonden aan dat bij begroeting zoals de 'high five' of de 'fist bump' minder bacteriën overgedragen worden. "Tijdens een griepepidemie of in een ziekenhuis waar antibioticaresistente bacteriën voorkomen, is een handdruk misschien iets om over na te denken", zegt Dave Whitworth. Dit meldt NU. 

De onderzoekers doopten een paar steriele handschoenen in een bacteriënsoepje met de E.coli-bacterie. Deze bacterie levert van nature in de darmen en komen soms voor op rauwe voedingsmiddelen. Van bepaalde typen E.coli-bacteriën kunnen mensen een voedselinfectie oplopen. 
 
De onderzoekers voerden een aantal begroetingen uit met de besmette handschoenen. Naast de 'high five' of de 'fist bump' (waarbij gesloten vuisten elkaar raken), schudden ze elkaar een aantal keer de hand, met verschillende kracht. 10 keer zoveel bacteriën werden overgedragen bij een handdruk dan bij de fist bump, zo ontdekten de onderzoekers. De verspreiding van de bacteriën wordt waarschijnlijk beïnvloedt door een klein contactoppervlak en een kort contactmoment. 
 
© Nationale Zorggids