Normal_brancard_ehbo_ambulance_trauma

De Regionale Ambulancevoorziening (RAV) heeft een samenwerkingsverband afgesloten met de Coöperatieve Huisartsenpost Nijmegen. De twee partijen hebben afspraken gemaakt over de verdeling van spoedritten. Het is goedkoper en in sommige gevallen beter om de spoedzorg te splitsen tussen de RAV en de huisartsenpost, dit blijkt uit onderzoek van IQ healthcare van het Radboud UMC. Dit meldt de Gelderlander. 

Naar gelang het soort klachten wordt een patiënt ofwel door de ambulancedienst ofwel door de huisartsenpost naar de spoedeisende hulp gereden. In het ondertekende verband staan welke klachten een patiënt moeten hebben om onder de verantwoordelijkheid van de ene dan wel de andere partij te vallen. Deze verantwoordelijkheid is tevens vastgelegd. Wanneer de meldkamer van de ambulancedienst een spoedrit naar de huisartsenpost heeft doorgesluisd zijn de huisartsen verantwoordelijk voor de patiënt. Daarnaast is afgesproken dat beide organisatie dezelfde richtlijnen hanteren.  
 
In 2012 verdeelden de beide organisaties de spoedritten al. IQ Healthcare onderzocht deze samenwerking en kwam toen tot de conclusie dat dit de spoedzorg goedkoper maakt en in sommige gevallen beter is. Het tekenen van de overeenkomst is een stap naar verdere samenwerking, aldus Pierre van Grunsven van de RAV. Zo is het de bedoeling dat huisartsen en ambulancepersoneel samen gaan trainen.
 
© Nationale Zorggids