Normal_14068900030118_1

(Novum) - Nederlanders wordt vooralsnog niet ontraden naar het westen van Afrika af te reizen. Het risico op besmetting met het dodelijke ebolavirus is ondanks de snelle verspreiding van het virus 'erg klein'. Het ministerie van Buitenlandse Zaken blijft de verspreiding wel op de voet volgen, zo laat een woordvoerder vrijdag weten.

Frankrijk, Duitsland en de Verenigde Staten ontraden hun burgers inmiddels wel niet-noodzakelijke reizen naar Guinee, Liberia en Sierra Leone af te blazen. In Nederland heeft PvdA-Kamerlid Roelof van Laar het kabinet verzocht een negatief reisadvies te overwegen voor de landen waar het ebolavirus heerst.

Nederlandse reizigers wordt geadviseerd de website van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) in de gaten te houden. "Zij beschikken over de meest actuele informatie", aldus de zegsman van Buitenlandse Zaken. "Als het om epidemieën gaat verwijzen we reizigers door naar de WHO." Het risico op besmetting voor toeristen is volgens de gezondheidsorganisatie van de VN momenteel erg laag.

Het virus dook in maart voor het eerst op in Guinee en heeft inmiddels aan ruim zevenhonderd mensen het leven gekost. Het virus verspreidt zich momenteel rap in het westen van Afrika.

Patiënten met ebola krijgen koorts en hevige bloedingen. Een medicijn of vaccin is er niet. Wel werken wetenschappers in de Verenigde Staten aan een experimenteel vaccin.