Normal_radiologie

Dhr. R.R. van Rijn is benoemd tot bijzonder hoogleraar Forensische Radiologie, in het bijzonder de Forensische Kinderradiologie, aan de Faculteit der Geneeskunde van de Universiteit van Amsterdam (AMC-UvA). De leerstoel is ingesteld vanwege de Stichting Leerstoel Criminalistiek. Dit meldt de Universiteit van Amsterdam.

De forensische radiologie is een deel van de radiologie dat zich afspeelt op het scheidsvlak van geneeskunde en strafrecht. Van Rijn doet onderzoek naar de waarde en bewijskracht van radiologisch onderzoek in het kader van strafrechtelijk onderzoek. In het strafrechtelijk onderzoek speelt radiologie bij geweldsdelicten in toenemende mate een belangrijke rol. Mede door de niet-invasieve werkwijze is de methode van toegevoegde waarde is op het lichamelijk onderzoek en/of de autopsie. Het nog relatief jonge vakgebied maakt gebruik van radiologische kennis vanuit de klinische geneeskunde, maar voor het toepassen van deze kennis in het strafproces is nog niet voldoende bewijs opgebouwd. Van Rijn gaat zowel fundamenteel als toegepast onderzoek uitvoeren waarbij hij samenwerking zoekt met disciplines buiten de geneeskunde.

Van Rijn is sinds januari 2003 kinderradioloog in het Emma Kinderziekenhuis in Amsterdam. Daarnaast werkt hij sinds januari 2010 als forensisch radioloog bij de NFI in Den Haag. Van Rijn is oprichter van de sectie postmortale en forensische radiologie van de Nederlandse Vereniging voor Radiologie. Momenteel is hij vicevoorzitter van de International Society of Forensic Radiology and Imaging. 

© Nationale Zorggids