Normal_copyright_stockfreeimages_kinderarts_arts_huisarts_controle

Er is nog steeds een tekort aan praktijkondersteuners. Dat blijkt uit de nieuwste Vacaturemonitor van de Stichting Sociaal Fonds Huisartsenzorg (SSFH). In de toekomst dreigt ook een tekort aan doktersassistenten te ontstaan, omdat veel studenten hun opleiding niet kunnen afronden door onvoldoende stagemogelijkheden. Dat meldt de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV).

Doordat ouderen steeds langer thuis wonen en vaker een beroep doen op de huisarts krijgt de huisartsenpraktijk er meer taken bij. Tegelijkertijd is er een tekort aan praktijkondersteuners en doktersassistenten. In zowel februari als juni 2014 bedroeg het aantal openstaande vacatures voor bijvoorbeeld praktijkondersteuners-ggz 18 procent. Door een tekort aan stageplaatsen komen toekomstige doktersassistenten steeds vaker in de problemen met het afronden van hun opleiding.

De SSFH werkt samen met de branche aan oplossingen voor deze knelpunten op de arbeidsmarkt in de huisartsenzorg. Met de oprichting van het Centrum Arbeidsmarkt en Beroepsopleidingen Huisartsenzorg krijgen werkgevers per 1 september één landelijk aanspreekpunt voor alle vragen over arbeidsmarkt, stages en opleidingen. Daarnaast heeft SSFH in mei een Sectorplan huisartsenzorg ingediend, waarin het fonds zich onder meer wil inspannen om 600 medewerkers uit andere zorgsectoren op te leiden voor ondersteunende functies in de huisartsenzorg, zoals doktersassistenten, praktijkondersteuners en -verpleegkundigen en praktijkondersteuners-ggz.

© Nationale Zorggids