Normal_ebolavirus_ebola_virus

Reizigers die van of naar Nigeria vliegen krijgen sinds vorige week op Schiphol een flyer uitgereikt met informatie over de dodelijke ziekte ebola. Dat meldt Trouw.

De voorlichting is beschikbaar in het Nederlands en Engels. In de folder wordt uitgelegd hoe groot de kans is op besmetting en welke maatregelen reizigers kunnen nemen om besmetting te voorkomen. Ook wordt er informatie gegeven over symptomen en hoe er gehandeld moet worden wanneer er eventuele ziekteverschijnselen optreden. Personen die binnen 21 dagen na terugkomst uit Nigeria koorts krijgen moeten telefonisch contact opnemen met hun huisarts. Wanneer iemand contact heeft gehad met een bewezen ebola-patiënt, moet hij of zij zich direct melden bij de huisarts of bij de GGD.

Het aantal doden door ebola is inmiddels opgelopen tot zeker 1145. Dat maakt de Wereldgezondheidsorganisatie WHO afgelopen weekeinde bekend. De Afrikaanse landen Sierra Leone, Guinee en Liberia zijn het zwaarst getroffen. De flyers worden alleen uitgedeeld aan reizigers op directe vluchten tussen Schiphol en de Nigeriaanse hoofdstad Lagos. In Nigeria zijn meerdere ziektegevallen gemeld en worden inkomende vliegtuigpassagiers al enkele weken gescreend op symptomen van de ziekte. Vanuit Schiphol is er geen directe vlucht naar de andere landen waar de ziekte is geconstateerd.

© Nationale Zorggids