Normal_acupunctuur1

In Nederland dreigt er een tekort te ontstaan aan acupunctuurartsen. Naar verwachting zal een aanzienlijk aantal artsen in de komende jaren met pensioen gaan, die zowel regulier arts zijn als gediplomeerd acupuncturist. Dat meldt Skipr.

Jaarlijks maken ongeveer een miljoen Nederlanders gebruik van alternatieve geneeswijzen, waarbij het in een kwart van de gevallen gaat om acupunctuur. De meeste patiënten die een acupunctuurarts of acupuncturist bezoeken doen dit vanwege een langdurige aandoening. Door de vergrijzing zal de behoefte aan artsen met een acupunctuurbevoegdheid mogelijk toenemen. Acupunctuur zou bewezen effectief zijn bij chronische pijnbestrijding, maar bijvoorbeeld ook bij ondersteuning van stoppen met roken.

Veel acupunctuurartsen zullen in de komende jaren met pensioen gaan, aangezien de gemiddelde leeftijd van acupunctuurartsen in Nederland rond de 60 jaar ligt. Het aantal huisartsen en pijnbestrijders dat momenteel de tweejarige opleiding volgt is te klein om aan de huidige vraag te voldoen en is zeker onvoldoende bij de te verwachten groei.

© Nationale Zorggids