Normal_zorg_studie_leerling_verpleging_verpleegkundige_student

Patiëntenfederatie NPCF vindt het zorgelijk dat er onvoldoende hoogopgeleide verpleegkundigen zijn terwijl straks alleen een verpleegkundige met dit opleidingsniveau de zorg in de wijk mag organiseren. Dit meldt Nursing.

Voorzitter Wilna Wind van de NCPF schrijft in een brief aan staatssecretaris Martin van Rijn (VWS) wat haar zorgen over de aanstaande veranderingen in de langdurige zorg. 'Cliënten lopen er nu al tegenaan dat te laag geschoolde verpleegkundigen hun zorg indiceren en organiseren. Dat leidt er (mogelijk) toe dat verpleegkundigen met onvoldoende kennis en beperkte scope naar de cliënt kijken,' schrijft Wind.

De NPCF-voorzitter ziet hierdoor gebeuren dat de zorg niet goed georganiseerd zal worden en dat er te weinig aandacht zal zijn voor zelfredzaamheid, wat gevolgen kan hebben voor de veiligheid van cliënten. Wind wil dat zorgaanbieders een plan opstellen waarin beschreven staat hoe ze aan het juiste aantal bachelor en master verpleegkundigen gaan komen. 'We willen met name weten hoe zorgaanbieders er in de tussentijd voor zorgen dat de indicatiestelling van het vereiste niveau is zodat cliënten geen onnodige risico's lopen.'

© Nationale Zorggids