Normal_2580085025_7f1cc8d205_z

De werkloosheid is het hoogst onder jonge vrouwen, zo meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek. 16,9 procent van hen zit thuis op de bank. “Vooral in de kinderopvang en de thuiszorg is de werkgelegenheid teruggelopen. Daar werken veel jonge vrouwen, waardoor het effect voor hen veel hoger is”, zegt Peter Hein van Mulligen, hoofdeconoom bij het CBS. Dit meldt het NRC. 

Hoewel het aantal werklozen voor de derde maand op rij daalde, hebben veel jonge vrouwen de grootste problemen om aan een baan te komen. Sinds augustus vorig jaar zijn vrouwen van tussen de 45 en 65 vaker werkloos dan mannen en hetzelfde geldt voor jonge vrouwen. In juli was 16,9 procent van de jonge vrouwen baanloos. En dat terwijl de werkloosheid onder mannen de laatste maanden is afgenomen. 
 
De werkloosheid van vrouwen tussen de 45 en 65 jaar lag al een tijd hoger, maar jonge vrouwen en dames van tussen de 25 en 45 waren eerder juist minder werkloos dan mannen. Volgens hoofdeconoom bij het CBS, Van Mulligen, komt het door de zorg en de kinderopvang. De zorgsector is de laatste tijd zwaar getroffen door bezuinigingen. Siemen van der Werff van SEO Economisch Onderzoek bevestigt dit. “In de meeste sectoren is de werkloosheid afgenomen. De zorg is daarop een uitzondering, daar is de werkloosheid sterk gestegen.” Het aantal banen nam af met 35 duizend ten opzicht van vorig jaar.
 
Omdat vrouwen relatief veel meer in de zorg werken, verklaart dat de hogere werkloosheid. Daarnaast verloren ook veel vrouwen werkzaam in de kinderopvang hun baan. Veel jonge vrouwen zijn opgeleid om te werken in de zorg of de kinderopvang en komen in die sectoren nu maar moeilijk aan het werk, of diegenen in de lagere functies raken hun baan kwijt  – de eerste groep waar de banen verdwijnen. 
 
© Nationale Zorggids