Normal_teamwork_personeel_werk_samenwerking_team

(Novum) - Het Twentse Buurtzorg gaat zijn bedrijfsmodel op grote schaal naar Japan exporteren. Over een paar jaar moeten in het Aziatische land zo'n vijfhonderd teams met verpleegkundigen aan de slag gaan volgens het thuiszorgmodel van het bedrijf uit Almelo. Dat meldt bestuurder Jos de Blok vrijdag in Het Financieele Dagblad.

In het model van Buurtzorg zijn zelfsturende wijkteams verantwoordelijk voor hun eigen reilen en zeilen. De verpleegkundigen in het team regelen dan zelf alles wat ze nodig hebben om cliënten te verzorgen. De kosten beperken zich dan ook tot de teams, omdat die zelf ook alle organisatorische zaken regelen.

Het model van Buurtzorg - dat jaarlijks 218 miljoen euro omzet - wordt ingevoerd via een franchiseconstructie. Een lokale non-profitorganisatie genaamd Orange Cross Foundation ziet erop toe dat het concept op de juiste wijze wordt uitgevoerd, zo stelt De Blok. "Op termijn willen we in het buitenland overal naar het franchisemodel", zegt hij.

"Er was in Japan al jaren veel belangstelling voor ons werk", aldus de Buurtzorg-bestuurder in de zakenkrant. "In dat land is de ziekenhuiszorg heel dominant, maar ook daar moet de omslag worden gemaakt naar zorg bij mensen thuis." Buurtzorg is op kleine schaal al actief in Zweden, de Verenigde Staten en België.