Normal_online_computer_internet

Cardioloog Lukas Dekker van het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven heeft een online patiëntenforum opgestart. Hij vindt de informatie die over aandoeningen op het internet is te vinden lang niet altijd even betrouwbaar. Op de website www.hart.volgers.org komt een patiëntenforum waarop geen onzin te vinden is. Dat meldt de NOS.

De cardioloog uit Eindhoven benadrukt het belang van goede informatie over hartklachten. Juist bij het hart gaat het vaak om leven en dood. Zo zag hij op een van de fora dat iemand campagne voerde tegen een bepaald type bloedverdunner omdat die dodelijk zou zijn. De specialist zette daar vervolgens een uitgebreid wetenschappelijk onderzoek tegenover waaruit juist de waarde van het middel bleek. Dekker wil met de website voorkomen dat patiënten zich onnodig ongerust maken.

Het bijzondere aan het nieuwe forum voor hartaandoeningen is dat medisch specialisten zich actief zullen bemoeien met de gesprekken tussen patiënten en lotgenoten. De specialisten kunnen aanvullende informatie geven of ingrijpen wanneer iets niet klopt en onzinverhalen uit de wereld helpen. Patiënten kunnen op het forum directe vragen stellen aan twintig cardiologen en hartchirurgen. Vrijwilligers met verstand van zaken, onder wie ook gespecialiseerde verpleegkundigen, houden de vragen en opmerkingen in de gaten en zorgen dat ze bij de juiste specialist terechtkomen.

© Nationale Zorggids