Normal_koken

Het aanbod van interventies waarmee ouderen worden gestimuleerd om goed te eten is beperkt en sluit niet altijd aan bij de leefsituatie van ouderen. Dat komt naar voren na een inventarisatie van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

Een gezond eetpatroon van ouderen kan bijdragen aan hun gezondheid en aan de kwaliteit van hun leven. In totaal zijn er nog geen twintig interventies die door instellingen worden aangeboden aan ouderen op het gebied van goede voeding. Deze interventies worden vaak alleen lokaal aangeboden en zijn er met name op gericht om chronische ziekten bij zelfstandig wonende ouderen te voorkomen. Twee derde van alle 65-plussers heeft echter al één of meer chronische ziekten.

Het aanbod van interventies sluit niet altijd aan bij de ondersteuning die ouderen nodig hebben om te zorgen voor gezonde voeding. Zo kost het doen van boodschappen meer moeite en wordt het bereiden van de maaltijd lastiger wanneer ouderen minder mobiel zijn, slechter zien, dementeren of wanneer de fijne motoriek minder wordt.

Uit een workshop met diverse experts is gebleken dat er naast bovengenoemde interventies ook goede praktijkvoorbeelden en maatschappelijke initiatieven bestaan die ouderen ondersteuning bieden, zoals bijvoorbeeld de boodschappenbus die ouderen naar een supermarkt rijdt. Deze initiatieven zijn niet in het RIVM-onderzoek meegenomen. Wel zijn er aanwijzingen dat zulke voorzieningen niet goed bekend zijn bij de ouderen zelf, maar ook niet bij zorgverleners, mantelzorgers en gemeentes. Het RIVM adviseert dan ook om dergelijke succesvolle initiatieven nader te onderzoeken op effectiviteit en te promoten.

© Nationale Zorggids