Normal_thuiszorg

In de zorgsector werken veel vrouwen. Door een combinatie van bezuinigingen en hervormingen in de zorg is er sprake van een ontslaggolf, waardoor met name veel vrouwen hun baan kwijtraken. De Nederlandse Vrouwenraad is bang dat het 'terug naar af' is voor wat betreft de emancipatie. Dat zegt voorzitter van de raad Dorenda Gerts in Trouw.  

Met het verliezen van hun baan verliezen veel vrouwen ook hun (soms) moeizaam verworven economische zelfstandigheid. Daarnaast wordt de maatschappelijke druk om bij te springen in hulp en zorg voor naasten groter, waardoor oude rolpatronen er weer in dreigen te sluipen, aldus Gerts. De Nederlandse Vrouwenraad pleit in een brief aan de betrokken ministers en staatssecretaris voor het instellen van een zogenoemde task force, die in de gaten moet houden hoe de taakverschuivingen zullen uitpakken voor vrouwen. Bij de raad zijn 51 organisaties aangesloten, die samen ruim een miljoen vrouwen vertegenwoordigen.

Vooral in de zorgsector worden veel vrouwelijke werknemers ontslagen. In de thuiszorg zijn al duizenden vaste banen verdwenen. Werkgeversorganisatie Actiz verwacht dat het aantal ontslagen in de thuiszorg en in verpleeg- en verzorgingshuizen kan oplopen tot zo'n 55.000. Ook in de jeugdzorg, kinderopvang en kraamzorg staan er banen op de tocht.

© Nationale Zorggids