Normal_tandarts_tanden_gebit__2_

Van de vrijheid om als patiënt zelf een tandarts te mogen kiezen blijkt in de praktijk weinig terecht te komen. Door een afnemende 'tandartsdichtheid' in provincies wordt het voor patiënten steeds moeilijker om een tandarts in de buurt te vinden. Daarbij komt dat een aanzienlijk deel van de actieve tandartsen een patiëntenstop heeft ingesteld. Dat meldt RTV Oost. 

Uit cijfers van het Europees statistiekbureau Eurostat blijkt dat de tandartsdichtheid per provincie nogal kan verschillen. Zo is er in Noord-Holland 1 tandarts per 1264 inwoners, terwijl in Flevoland 3579 inwoners met één tandarts moeten doen. In die cijfers zijn ook nog eens alle professionele tandartsen meegeteld die zelf geen patiënten helpen maar bijvoorbeeld alleen een ondersteunende rol hebben of onderzoek doen.

Door de lage tandartsdichtheid is de druk op actieve tandartsen erg hoog, wat als gevolg heeft dat in veel praktijken een patiëntenstop geldt. Uit een steekproef in het bestand van de beroepsorganisatie KNMT blijkt volgens RTV Oost bijvoorbeeld dat 30 procent van de tandartsen in Overijssel geen nieuwe patiënten accepteert.

Patiënten die een nieuwe tandarts zoeken, lopen aan tegen wachtlijsten of bijzondere voorwaarden om patiënt te mogen worden. Voor wie niet in een stad woont blijkt het bovendien ook niet eenvoudig om een tandarts in de buurt te vinden.

© Nationale Zorggids